Internationale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag

De 'Internationale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag' herdenkt elke 16 september de ondertekening van het Protocol van Montreal, een internationaal verdrag dat opgesteld is om de ozonlaag te beschermen. Deze bescherming komt tot stand door de productie van een aantal stoffen, waarvan men aanneemt dat ze de ozonlaag aantasten, uit te faseren. Het thema van dit jaar is “32 years and healing”.

De ozonlaag bevindt zich in de hoge aardse atmosfeer en beschermt ons tegen ultraviolet straling uitgezonden door de zon die schadelijke is voor levende wezens.

Het uitfaseren van stoffen die de ozonlaag aantasten heeft geholpen om de ozonlaag te beschermen voor de huidige en toekomstige generaties maar heeft ook bijgedragen aan de maatregelen die getroffen zijn om de strijd tegen klimaatopwarming tegen te gaan.

Het thema voor dit jaar viert meer dan drie decennia van opmerkelijke internationale samenwerking om de ozonlaag en het klimaat te beschermen onder het Montreal Protocol. Het herinnert ons eraan dat we zo verder moeten om voor een gezonde bevolking en planeet te zorgen.

Het Montreal Protocol leidde tot de verwijdering van 99% van de ozonafbrekende chemische stoffen die voorheen in koelkasten, airconditioners en vele andere producten werden aangetroffen.

 

"As we rightly focus our energies on tackling climate change, we must be careful not to neglect the ozone layer and stay alert to the threat posed by the illegal use of ozone-depleting gases."

- UN Secretary-General António Guterres

Cookies opgeslagen