Jouw sneeuw is voor ons goud waard!

Al ruim een jaar kan iedereen waarnemingen van het weer via de KMI-app delen.

Onderstaande illustratie toont de waarnemingen die gedurende de avond van 30 november 2020 - met de eerste sneeuwval in het oosten van het land - ontvangen werden.

Waarnemingen van 30 november 2020 tussen 20u en 24u. Eerste sneeuwval in het oosten van het land.
Waarnemingen van 30 november 2020 tussen 20u en 24u. Eerste sneeuwval in het oosten van het land.
Beeld van de dikte van de sneeuwlaag in Mont Rigi op 1 december.
Beeld van de dikte van de sneeuwlaag in Mont Rigi op 1 december.

Sinds het lanceren van deze functie, werden al meer dan 1,2 miljoen waarnemingen via deze weg verzameld. Vergelijkingen met standaard waarnemingssystemen tonen aan dat de meerderheid van de ingevoerde waarnemingen zeer betrouwbaar is. Deze gegevens vormen dus een nieuwe kostbare bron aan informatie voor de meteorologen.

Van de gerapporteerde waarnemingen betreft iets meer dan 20% neerslag (regen, sneeuw of hagel).

Sneeuw is een type neerslag dat we bijzonder veel aandacht geven. Waar hevige sneeuwval op een zondagochtend kan zorgen voor een prettig sneeuwtapijt voor jong en oud, kan diezelfde sneeuwbui op maandagochtend zorgen voor veel ellende in het verkeer. Het precieze onderscheid maken tussen de locaties waar het sneeuwt en waar het regent, blijft een uitdaging voor meteorologen. Op het KMI wordt binnenkort bijkomend onderzoek gedaan om de detectie van het type neerslag te verbeteren. De waarnemingen van regen en sneeuw die deze winter worden verzameld, zullen essentiële informatie opleveren om dit onderzoek uit te voeren.

Daarom doen we een oproep naar jullie, de gebruikers van onze app. Voeg jullie waarneming toe via 'het oogje', rechtsonder op het scherm om regen of sneeuw te melden. Wanneer het stopt met sneeuwen, aarzel dan niet om de koude te trotseren en de dikte van de sneeuwlaag op te meten, want ook die kunnen jullie ingeven via de app.

Wij danken jullie alvast voor het enthousiasme.

Cookies opgeslagen