KMI-weerman hielp Zara Rutherford met haar reis rond de wereld

Zara Rutherford is een 19-jarige Belgisch-Britse vrouw die als eerste tienermeisje en jongste vrouw ooit rond de wereld heeft gevlogen, in etappes. Ze doet dit om meisjes en jonge vrouwen aan te moedigen om hun dromen na te streven in domeinen die traditioneel als mannenbastion bekend staan.
 
Ze is haar ganse leven geïnteresseerd in luchtvaart en STEM (science, technology, engineering, mathematics). Tijdens haar wereldreis heeft ze meisjes aangemoedigd om te vliegen en STEM-opleidingen te volgen. Ze heeft haar wetenschappelijke opleiding in het middelbaar voltooid en wil nu computerwetenschappen aan de universiteit studeren. Ze is geboren in een familie van vliegeniers.
 
Zara vertrok in augustus uit Kortrijk richting het Verenigd Koninkrijk. Een dag na haar start in Kortrijk werd David Dehenauw, hoofd van onze wetenschappelijke dienst Voorspellingen, omwille van een ruime ervaring in dergelijke projecten, opgebeld door haar ouders om haar meteorologisch te ondersteunen. Omdat hij Zara’s principes onderschrijft en deze moedige jonge vrouw wilde doen slagen in haar opzet, heeft hij weersvoorspellingen gemaakt op de meteorologisch meest uitdagende trips van haar wereldreis: de trajecten in Zuid-Amerika met gevaar voor onweer en de oversteek van de Beringstraat, tussen Alaska en Rusland, waar zeer zware condities van wind, neerslag en bewolking heersen en waar een maand geduld moest worden geoefend om de oversteek te kunnen maken, ook mede door technische problemen met het vliegtuig. Hij gaf ook tijdens andere trajecten advies aan Zara’s team over de interpretatie van weersverwachtingen op hun vraag.
 
Het KMI en David zijn “in de wolken” met deze geslaagde recordpoging en hopen jongeren aan te moedigen om wetenschappen te studeren. Wetenschap en avontuur gaan immers hand in hand ! We zijn heel fier en feliciteren van ganser harte Zara en haar team! 

Zara Rutherford samen met David Dehenauw, hoofd van het weerbureau van het KMI.

Cookies opgeslagen