Lezing en infosessie postgraduaat ‘Weather and climate modelling’

De modellering van weer en klimaat is een heel actueel onderzoeksthema. De voorbije 4 jaren waren de warmste sinds de metingen en het is zo goed als zeker dat 2019 deze opmerkelijke reeks zal vervolledigen. Extreme weersomstandigheden (hagel, hevige neerslag , hittegolven, ...) resulteren in enorme menselijke en economische verliezen. Welk type klimaat kunnen we in de toekomst verwachten? Zal het ooit mogelijk zijn om perfecte weersvoorspellingen te maken? In de sterk verstedelijkte wereld van 2019 gaan megasteden specifieke uitdagingen tegemoet zoals luchtvervuiling en het hitte-eiland-effect (zie www.mocca.ugent.be voor deze fenomenen in Gent). Kunnen we atmosferische modellen gebruiken om potentiële oplossingen te onderzoeken (vb: meer groen in de stad) voor deze stedelijke atmosferische problemen?

De UGent en het Koninklijk Meteorologisch instituut (KMI) organiseren het unieke postgraduaat ‘Weather and Climate Modelling’ om wetenschappers voor te bereiden om een carrière in de bovenstaande topics uit te bouwen. Tijdens deze opleiding, leggen experten actief bij verschillende instituten (KMI, VITO, ...) in detail uit aan de studenten hoe weer en klimaat functioneren.

Geïnteresseerd? Een infosessie wordt op woensdag 15 mei georganiseerd (19h – 20h30 in lokaal 1.1, Gebouw S9, campus De Sterre). Dr. Steven Caluwaerts (UGent) en Prof. Piet Termonia (KMI, UGENT) zullen twee mini-lezingen houden over weer- en klimaatmodellering. Daarna zullen ze meer details geven over het programma van het postgraduaat. Iedereen is welkom!

Gedetailleerd programma:

- 19h00: mini-lezing van Dr. Steven Caluwaerts (teacher Dynamic Meteorology): “How local do you want your weather forecast?”

- 19h20: mini-lezing van Prof. Piet Termonia (teacher Climatology and Atmospheric Modelling): “Today’s challenges for weather and climate modelling.”

- 19h45: Praktisch informatie over het programma van het postgraduaat

Meer informatie op http://www.wcm.ugent.be.

Cookies opgeslagen