Daar is de nazomer

Vandaag en morgen ondervinden we droog en warm weer: een paar provincies krijgen morgen dinsdag 15 september zelfs code geel voor hitte. Een uitgestrekt hogedrukgebied heeft zich boven Centraal-Europa genesteld en zorgt voor een zuidelijke wind, die stabiele en zeer warme lucht naar onze streken stuurt.  Dit hogedrukgebied zorgt er voor dat de Atlantische storingen ons land niet kunnen bereiken. In de volksmond spreken we weleens over een 'nazomer'.

 

Wat is een nazomer?

Een nazomer is de periode van eind september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn.

Hoe vaak komt dit voor in Ukkel?

De grens van 30°C werd in het verleden in september al meerdere malen overschreden in Ukkel, maar wel meestal in de eerste helft van september. De 32,8°C die op 4 september 1929 in Ukkel werd waargenomen, is de hoogste waarde die er ooit in september werd gemeten. Indien het kwik op dinsdag 15 september de 30°C bereikt of overschrijdt, zou het voor het station van Ukkel, de eerste keer sinds de metingen zijn dat zo’n hoge temperatuur zo laat in de maand gemeten werd. De laatste keer dat dit zich zo laat in de maand voordeed, was op 13 september 2016 met 31,2°C.

En elders in het land?

Elders in het land werden in het verleden nog later tijdens september pieken boven de 30°C waargenomen:

  • Op 19 september 1961, toen 31,3°C werd bereikt bij Kleine-Brogel (Peer); 30,4°C bij Zaventem en 30,0°C bij Koksijde.
  • Een ander voorbeeld is 20 september 2003, toen in veel stations waarden boven 30°C werden geregistreerd, bijvoorbeeld Angleur (Luik) 32,2°C, Wasmuel (Quaregnon) 32,0°C, Kleine-Brogel (Peer) 31,5°C.
  • De volgende dag, op 21 september 2003,  werden in sommige stations nog steeds waarden boven 30°C waargenomen, bijvoorbeeld Blanmont (Chastre) met 30,4°C.

Cookies opgeslagen