Vervanging van de weerradar in Wideumont

Vandaag 14 april was het een cruciale dag voor de hele vernieuwingsoperatie van de radar van Wideumont: de schotel en de radome (de koepel over de radar) werden naar boven gebracht op de bestaande toren. Vooral de installatie van de radome is een zeer delicate operatie aangezien het precisiewerk is waarbij de windcondities ideaal moeten zijn. 

Nieuwe radartechnologie in Wideumont

In november 2001 werd de radar in Wideumont in de provincie Luxemburg ingehuldigd. Als eerste radar van het KMI was hij destijds essentieel voor de Belgische weersvoorspellingen. Het maakte het in het bijzonder mogelijk om de evolutie van neerslagzones en neerslaghoeveelheden nauwkeurig op te volgen. Na 21 jaar dienst is deze radar echter aan vervanging toe.
 
De oude radar wordt vervangen door een nieuwe die uitgerust is met de “dual polarisation” of dubbele polarisatietechniek. Oudere ("single polarization") radars, zoals die tot nu toe in Wideumont, geven slechts een schatting van de hoeveelheid neerslag Dankzij dubbele polarisatie komen we ook iets te weten over de vorm van de neerslag. Zo kan deze radar het onderscheid maken tussen bijvoorbeeld waterdruppels en hagel. Bovendien is er met deze technologie een veel betere filtering mogelijk van storingen en grondecho's. Ook de radars van Jabbeke (KMI) en Helchteren (VMM) zijn reeds uitgerust met deze technologie. 

Storingen op de composietbeelden van de radars en de webcambeelden

Zowel op onze website als via de KMI-app stellen we samengestelde radarbeelden (op basis van de beschikbare radars) beschikbaar. De radars van Jabbeke, Zaventem, Helchteren en Neuheilenbach (Duitse radar die de radar van Wideumont tijdens de werken vervangt) laten ons toe om deze samengestelde beelden te blijven produceren. Enkele storingen op de samengestelde radarbeelden kunnen we tijdens de periode echter niet uitsluiten. Bovendien hebben we de webcam- en snowcambeelden van Wideumont tijdelijk uitgeschakeld vanwege de lopende werkzaamheden.

Cookies opgeslagen