Weervoorspellingen voor de winterdienst

Het KMI start een samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voor weersvoorspellingen tijdens de winterdienst. AWV beschikt over een 70-tal meetpunten op de Vlaamse autosnel- en gewestwegen, waarvoor het voortaan ook voorspellingen van het KMI zal ontvangen.

Dinsdag 5 november 2019 werd de samenwerking officieel voorgesteld tijdens een persmoment door Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters en David Dehenauw hoofd van het weerbureau van het KMI.

Van links naar rechts: Bruno Heirbrant, winterdienstcoördinator bij AWV, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en David Dehenauw hoofd van het weerbureau van het KMI.

Van links naar rechts: Bruno Heirbrant, winterdienstcoördinator bij AWV, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en David Dehenauw hoofd van het weerbureau van het KMI.

Van puntmeting en weersvoorspelling tot voorspelde wegdektoestand

Het KMI staat in voor de meteorologische veiligheid van de Belgische burgers en wil in het verlengde hiervan de winterdienst van het Agentschap Wegen en Verkeer op een professionele manier bijstaan met voorspellingen van de toestand van de wegen.
Een bestaand wegenmodel werd door de onderzoekers van het KMI aangepast aan de Vlaamse wegen. Dankzij dit wegenmodel, beschikken de medewerkers van het AWV nu over geautomatiseerde uurlijkse voorspellingen voor elk meetstation van hun meetnetwerk. De voorspellingen bevatten parameters zoals  de wegdektemperatuur evenals de toestand van het wegdek. Zo is het bijvoorbeeld logisch dat een negatieve wegdektemperatuur en een voorspelde winterse neerslag zullen leiden tot een grote kans op gladheid.

Minister Lydia Peeters krijgt uitleg over deze nieuwe samenwerking op de terrein van de Winterdienst Paal te Beringen.

Waarnemingen en voorspellingen visualiseren

Het KMI ontwikkelde een webinterface om de waarnemingen van de meetpunten en voorspellingen op een gebruiksvriendelijke manier te visualiseren.  Deze webtoepassing kan zowel op laptop, tablet als smartphone geraadpleegd worden. Bij AWV wordt dit het gladheidmeetsysteem (GMS) genoemd en op basis hiervan worden de strooibeslissingen genomen. 

In geval van een verhoogde kans op gladde wegen ‘s nachts, worden plaatsen die extra aandacht vergen via sms gemeld aan de interne leidinggevenden bij AWV.

Over AWV

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) staat in voor het beheer en onderhoud van 7.000 km gewest- en autosnelwegen en 7.700 km fietspaden. AWV wil een veilige, vlotte en duurzame mobiliteit voor alle weggebruikers in Vlaanderen realiseren.

Cookies opgeslagen