Wetenschappers van KMI en UGent winnen Jaarprijs Wetenschapscommunicatie

Wetenschappers Steven Caluwaerts, Bart Mesuere, Sara Top en Thomas Vergauwen verbonden aan het KMI en de Universiteit van Gent winnen met het citizen science of burgerwetenschapsproject ‘VLINDER (VLaanderen IN DE weeR)’ de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2021.

VLINDER: uniek citizen science project over weer en klimaat

Lokale weermetingen zijn van groot belang voor nauwkeurige weersvoorspellingen met steeds krachtigere supercomputers. Voor het VLINDER project bouwden en plaatsten Vlaamse scholen 70 weerstations om het weer te monitoren in zeer uiteenlopende omgevingen (landelijk, stadscentra, industriële sites, bossen, duinen, ...). De weergegevens worden op het KMI gebruikt voor onderzoek, onder meer in het kader van gedetailleerde weersvoorspellingen.

De wetenschappers betrokken bij het VLINDER project (v.l.n.r.): Steven Caluwaerts (KMI, UGent), Sara Top (UGent), Thomas Vergauwen (KMI), Bart Mesuere (UGent).

De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie bekroont de VLINDER-wetenschappers voor de unieke aanpak waarmee ze in Vlaanderen scholieren, gemeenten en het brede publiek bereikten en nog steeds blijft inspireren met wetenschappelijke en technologische aspecten over weer- en klimaatwetenschap. Dikke proficiat voor jullie uitmuntende inzet op vlak van creatieve en toegankelijke wetenschapscommunicatie!

Stem op onze wetenschappers voor de Eos publieksfavoriet!

Iedereen kan vanaf nu ook stemmen op onze wetenschappers voor de EOS Publieksprijs. Tijdens de prijsuitreiking op 24 november 2021 wordt de winnaar van de EOS Publieksprijs bekend gemaakt.

Cookies opgeslagen