CurieuzeNeuzen in de Tuin: grootschalig onderzoek naar hitte en droogte in tuinen in Vlaanderen

Je hebt het vast al gemerkt: hitte- en droogterecords volgen elkaar op, zoals ook bleek uit ons recente klimaatrapport. En dat laat zich ook meer en meer voelen in onze private tuinen. Hoe wapenen we onze tuinen, parken, akkers en natuurgebieden beter tegen de droogte, en wat maakt dat je tuin tijdens een hittegolf koel blijft? Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit dat vandaag van start gaat. Met de hulp van innovatieve technologie zal dit project op 5.000 meetpunten een half jaar lang de hitte en droogte in kaart brengen.

Op elk geselecteerd meetpunt zal een slimme sensor de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem meten. Via het Internet-Of-Things zendt deze sensor dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. De deelnemers zullen via een persoonlijk dashboard toegang krijgen tot de gegevens uit hun tuin.

Het CurieuzeNeuzen in de Tuin is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en mediapartner De Standaard. Vanuit het KMI ondersteunen we graag dit zeer interessante project: zo plaatsten we eind vorig jaar twee sensoren in elk van onze officiële automatische meetlocaties. De metingen van deze 28 sensoren zullen een cruciale rol spelen in de kalibratie van de meetgegevens, en dus de wetenschappelijke interpretatie van de resultaten. Op een gelijkaardige manier ondersteunen we ook de citizen science projecten Vlinder (UGent) en Leuven.cool (KULeuven), waarvan de meetgegevens te bekijken zijn in ons eigen WOW-BE platform.

Woon je in Vlaanderen en heb je interesse om aan dit project deel te nemen? Schrijf je vandaag nog in via de App DS Nieuws of op https://standaard.be/curieuzeneuzen . Groot, klein, stedelijk of landelijk gelegen: elke tuin kan meedoen. Wetenschappers gaan aan de slag met deze belangrijke data over de effecten van hitte en droogte.

CurieuzeNeuzen in de Tuin is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard, in nauwe samenwerking met Rabobank.be, Orange, Vito, VMM, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Departement Omgeving, Bio-Planet, DPD en Aquafin.

 

De twee grondsensoren in het KMI-station van Melle.

De twee grondsensoren in het KMI-station van Melle.

De plaatsing van de grondsensoren in het KMI-station van Mont Rigi (Hoge Venen) op 03 december 2020, gezien door onze “snowcam” op deze locatie.

De plaatsing van de grondsensoren in het KMI-station van Mont Rigi (Hoge Venen) op 03 december 2020, gezien door onze “snowcam” op deze locatie.

Cookies opgeslagen