Nieuwsbrief

Stormen krijgen nu ook in ons land een naam

In september heeft België, via het KMI, beslist om deel te nemen aan het Europees initiatief om voortaan namen te geven aan stormen. België sluit zich aan bij de zuidwestelijke Europese groep, samen met Frankrijk, Spanje en Portugal. 

Deze groep en naamgeving, gekozen in de context van een project bij Eumetnet, werden vastgelegd in 2013 met als doel de communicatie met de media en het grote publiek te vergemakkelijken en te uniformiseren bij stormweer. Stormen krijgen al eeuwen lang namen, zowel door de kolonisten in Amerika in de 19e eeuw of in Ierland in het begin van de 20e eeuw (storm Ulysse in februari 1903). In die tijd konden we alleen maar de schade die deze stormen veroorzaakten betreuren. De naam van de heilige van de dag waarop de storm een gebied had getroffen, of de naam van een mythologische held geven aan dit natuurfenomeen, zorgde ervoor dat we zo'n gebeurtenis zouden herinneren. Vandaag maakt de naamgeving van stormen het mogelijk om de impact van de weerswaarschuwingen te versterken.

Wanneer zal het KMI zelf een naam mogen geven aan een storm?

Wanneer het KMI code oranje of rood aankondigt voor een stormwaarschuwing en dat de storm zich in Belgische territoriale wateren ontwikkeld heeft. De grootte van onze territoriale wateren is wel zo beperkt t.o.v. van die van onze buurlanden, dat de kans klein is dat België zelf een naam zal mogen geven, maar je weet nooit...

De lijst met stormnamen voor het seizoen 2019-2020 is al vastgesteld, België zal pas in de loop van 2020 kunnen deelnemen aan de uitwerking van de volgende lijst.

Cookies opgeslagen