21 juni 2021: #ShowYourStripes

We show our stripes

Vandaag op 21 juni is het voor het derde jaar op rij #ShowYourStripes-dag. Een dag waarop iedereen aangemoedigd wordt om de warming stripes van hun regio of land te delen via verschillende media.

KMI doet mee en deelt de warming stripes voor Ukkel.

Wat zijn de warming stripes?

De warming stripes of klimaatstreepjes zijn een manier om de klimaatopwarming te visualiseren. Ze werden een eerste keer gemaakt door klimaatwetenschapper Ed Hawkins. Elke verticale lijn in de klimaatstreepjes voor Ukkel stemt overeen met één jaar, gaande van 1833 tot 2020. De kleur van elke lijn stemt overeen met de verandering in gemiddelde temperatuur in Ukkel t.o.v. de gemiddelde temperatuur voor de periode 1850-1900. Zo stemt blauw overeen met relatieve koude jaren en rood voor relatieve warme jaren. De opwarming is ook in Ukkel duidelijk zichtbaar.

Vandaag bestaan er tal van variaties op de klimaatstreepjes en ze werden reeds gebruikt in heel uiteenlopende contexten, gaande van mondmaskers, de cover van ons laatste KMI-Klimaatrapport 2020 tot projecties tijdens muziekfestival.

Waarom meedoen met #ShowYourStripes?

De klimaatstreepjes zijn een eenvoudige én doeltreffende manier om de opwarming van de aarde (en de gevolgen ervan) tijdens de voorbije eeuw te benadrukken en zichtbaar te maken.

"De warming stripes zijn een eenvoudige en overtuigende manier om te visualiseren dat de wereld opwarmt en dat elk land opwarmt. De afbeeldingen kunnen helpen om lokale gesprekken op gang te brengen over de toenemende risico's van klimaatverandering, waar je ook woont, en over de maatregelen die nodig zijn om de gevolgen te voorkomen."

stelt klimaatwetenschapper Ed Hawkins.

Via de website https://showyourstripes.info/ kan je de streepjescode voor tal van regio’s en landen wereldwijd bekijken, waaronder ook deze voor België.

Cookies opgeslagen