De uv-index van het KMI: een aantal nieuwigheden

De paasvakantie staat voor de deur en lijkt alvast een zonnige start voor ons in petto te hebben. Ondanks de maatregelen van de Covid-19 situatie, kan er de komende dagen van uit uw tuin, op uw terras, of zelfs tijdens een korte wandeling, uitbundig genoten worden van de zon. Maar laat jullie vooral niet verrassen door de kracht van de lentezon en neem de nodige beschermende maatregelen (smeer zonnecrème, draag een zonnebril, …)!

Om jullie verder te informeren omtrent de kracht van de zon, publiceert het KMI dagelijks zowel waarnemingen als voorspellingen van de uv-index op zijn website. Het KMI heeft hiervoor recent ook een aantal aanpassingen doorgevoerd om jullie nog beter van dienst te zijn.

Door een samenwerking met het Deens Meteorologisch Instituut in het kader van de AC SAF van EUMETSAT zullen we voorspellingen voorzien van de uv-index bij onbewolkte hemel voor heel België (en dus niet alleen voor Ukkel zoals voordien het geval was). Kaarten met de voorspelde maximale uv-index voor België voor de komende 5 dagen, kunnen geraadpleegd worden via volgende link:

https://www.meteo.be/nl/weer/verwachtingen/uv-index

Op deze pagina vinden jullie eerst een overzicht van de voorspelling voor Ukkel voor de komende 10 dagen, daaronder kunnen jullie de kaarten van België voor de komende 5 dagen raadplegen.

Onder de kaarten kunnen jullie de legende raadplegen om te achterhalen waarvoor de gebruikte kleurencode staat. Deze kleurencode is nu ook meer gedetailleerd dan voorheen en is gebaseerd op de officiële kleurencode die wordt gebruikt door de Wereld Meteorologische Organisatie.

Wanneer jullie op de homepage het weerbericht lokaal voor jullie gemeente hebben ingesteld, zullen jullie daar nu ook de voorspelde uv-index (voor onbewolkte hemel) voor vandaag voor jullie gemeente terugvinden.

Tot slot kunnen jullie ook meevolgen welke uv-index effectief gemeten wordt op het dak van het KMI te Ukkel via volgende link: https://www.meteo.be/nl/weer/waarnemingen/uv-index

Ook hier werd recent de gebruikte kleurencode aangepast naar de meer gedetailleerde versie.

Neem dus, voordat je de komende dagen in het zonnetje gaat zitten, zeker eerst een kijkje op onze website en hou rekening met de gevaren van onbeschermd genieten van het lentezonnetje.

Meer informatie kan je terugvinden via de volgende link: https://www.meteo.be/nl/info/veelgestelde-vragen/hoe-je-beschermen-tegen-gevaarlijk-weer/de-uv-index-verstandig-omgaan-met-de-zon

Cookies opgeslagen