De Wereld Meteorologische Organisatie viert 70ste verjaardag

Elk jaar vindt op 23 maart de Wereld Meteorologische Dag plaats. Op deze dag wordt de oprichting van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) herdacht dat plaatsvond op 23 maart 1950. WMO wil met deze dag de essentiële rol van de nationale meteorologische en hydrologische diensten (zoals het KMI) in de kijker zetten, en in het bijzonder hun dienstverlening ter bevordering van de veiligheid en het welzijn van de samenleving wereldwijd. De Wereld Meteorologische Dag belicht elk jaar een actueel thema gelinkt aan weer, klimaat, of water.

Wereld Meteorologische Organisatie

De Wereld Meteorologische Organisatie is een internationale organisatie van de Verenigde Naties, en vertegenwoordigd 193 lidstaten. De organisatie is binnen de Verenigde Naties (VN) de autoriteit omtrent de toestand van de atmosfeer, diens interactie met het land en de oceanen, weer en klimaat en de verdeling van watervoorraden. WMO biedt voor deze onderwerpen een globaal kader voor internationale samenwerking, hetgeen cruciaal is voor de ontwikkeling van meteorologie en operationele hydrologie.

In samenwerking met andere organisaties van de Verenigde Naties en de nationale meteorologische en hydrologische diensten ondersteunt WMO de uitvoering van een aantal milieuverdragen en verstrekt zij hieromtrent advies en beoordelingen aan regeringen. Deze activiteiten dragen bij tot het waarborgen van de duurzame ontwikkeling en het welzijn van de lidstaten.

Klimaat en water

De Wereld Meteorologische Dag en de Wereld Water Dag (22 maart) delen dit jaar hetzelfde thema: klimaat en water. Met dit thema willen WMO en de internationale VN-organisatie voor Water de coördinatie en het duurzaam beheer van klimaat en water onder de aandacht brengen. Klimaat en water vormen de kern van de wereldwijde doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling, klimaatverandering en rampenpreventie door risicobeperking.

Meer informatie over de Wereld Meteorologische Dag dat dit jaar in het teken staat van ‘klimaat en water’ vindt u in onze nieuwsbrief van februari 2020.

Cookies opgeslagen