Doe mee aan een weerballonwedstrijd voor de opendeurdagen op 24 en 25 september 2022

Ben je gefascineerd door de ruimte of door de dampkring, die dunne laag die het leven op aarde mogelijk maakt? Heb je al eens stil gestaan bij de omstandigheden op grote hoogte en het effect ervan op organismen en objecten?

Tijdens de opendeurdagen van 24 en 25 september 2022 biedt het KMI je de uitgelezen kans om de grenzen van je kennis te verleggen, want we zullen dan voor onze bezoekers enkele extra weerballonnen lanceren.  En: één van deze ballonnen kan iets van jou meedragen!

Wil je graag jouw experiment lanceren met de weerballon?

Onze weerballonnen worden gevuld met waterstof en hebben een diameter van zo’n 1,5 tot 2m. Met een maximale massa van 2 kg kan een dergelijke weerballon een hoogte van meer dan 30 km bereiken, dat is 3 keer zo hoog als een lijnvliegtuig.  Op die hoogte is de lucht al zo ijl – 99% van de atmosfeer bevindt zich onder jou - dat de hemel zwart kleurt, de aarde blauw en zelfs de kromming van de aarde is er heel goed zichtbaar.

Droom je ervan om dit op de gevoelige plaat vast te leggen? Lijkt dit voor jou het ideale laboratorium voor een experiment of wil jij het effect van deze barre omstandigheden testen op één of ander voorwerp? Laat het ons weten!

Hoe kan je deelnemen?

Download onderstaande inschrijvingsformulier en bezorg het ons via e-mail (info@meteo.be) voor maandag 5 september 2022. Je voorstel moet uiteraard wel voldoen aan enkele criteria en rekening houden met enkele beperkingen, zoals beschreven in onderstaand wedstrijdreglement.  Een jury van enkele experten van het KMI zal je voorstel beoordelen op haalbaarheid, originaliteit, innovatie en gewicht. Aangezien we tijdens de opendeurdagen extra veel demonstraties van ballonlanceringen plannen, is de kans zeer reëel dat jouw voorstel erbij is! Ten laatste op woensdag 7 september weet je of jij één van de gelukkigen bent en of je aan het knutselen kunt.

Alvast veel succes!

inschrijvingsformulier_ballonwedstrijd_opendeur2022.pdf | Adobe PDF | 327kb

wedstrijdreglement_ballonwedstrijd_opendeur2022.pdf | Adobe PDF | 329kb

Cookies opgeslagen