Eerste beeld van nieuwe Europese weersatelliet toont onze blauwe planeet in meer detail

Het eerste beeld van de nieuwste Europese weersatelliet werd vandaag donderdag 4 mei vrijgegeven en toont de weersomstandigheden in Europa, Afrika en boven de Atlantische Oceaan met meer detail dan voordien.

Het Europees Agentschap voor weersatellieten (EUMETSAT) en het European Space Agency (ESA) hebben samen een eerste beeld vrijgegeven van de eerste satelliet van de volgende generatie Europese meteorologische satellieten, Meteosat Third Generation - Imager 1 (MTG-I1). De MTG-I1-satelliet werd gelanceerd op 13 december 2022.

Op dit eerste beeld, gemaakt om 11:50 UTC op 18 maart 2023, is een groot deel van Noord- en West-Europa en Scandinavië bedekt met wolken, terwijl Italië en de Westelijke Balkan een relatief heldere hemel hebben.

Het beeld bevat veel details - zoals convectieve wolken boven de Canarische Eilanden, sneeuwlagen in de Alpen en sedimenten langs de Italiaanse kusten - tot op heden wenig of niet zichtbaar op de beelden van de huidige weersatellieten (Meteosat Second Generation).

Pierre De Buyl, wetenschapper op het KMI, legt uit: "Ik kijk ernaar uit om MTG-I1-gegevens te kunnen gebruiken voor onze weersvoorspellingen. De operationele fase zou eind 2023 moeten beginnen en dan zullen we echt gebruik kunnen maken van deze betere beelden, met bovendien een hogere frequentie, om onze dienstverlening aan de bevolking te verbeteren."

Cookies opgeslagen