Jullie waarnemingen via KMI-app helpen de winterdiensten

Al ruim een jaar verzamelt het KMI via zijn weer-app waarnemingen van gebruikers. Vanaf aanstaande winter zullen de waarnemingen via de KMI-app ook de winterdiensten helpen bij hun strooibeslissingen. Daarom roept het KMI samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de hulp in van weggebruikers bij de gladheidbestrijding van de wegen.

KMI helpt bij strooibeslissingen winterdiensten

Vorig jaar startte het KMI een samenwerking met AWV, waarbij het KMI op basis van een wegenmodel weersvoorspellingen deelt in het informaticasysteem van het AWV. Dit systeem, het zogenaamde GladheidMeetSysteem, biedt een overzicht van de meetstations die de toestand van het wegdek registreren. Vanaf nu worden ook de waarnemingen van de gebruikers van de KMI-app gekoppeld aan dit systeem.

Waarnemingen ingeven en raadplegen

Sinds augustus 2019 kan iedereen via de app van het KMI waarnemingen doorsturen. Gemiddeld krijgt het KMI 2500 waarnemingen per dag binnen via de app en in totaal werden al zowat 1,2 miljoen waarnemingen geregistreerd.

De weerwaarnemingen kunnen worden geraadpleegd op de smartphone app (via hoofdmenu → Waarnemingen Gebruikers) of via de publieke website van WOW-BE.

In het kader van de winterdiensten zullen vooral waarnemingen van gevaarlijk wegdek belangrijk zijn, maar ook van sneeuw, sneeuwlaag en mist.

De app van het KMI is zowel op Android als iOS beschikbaar en volledig gratis.

Over AWV

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) staat in voor het beheer en onderhoud van 7000 km gewest- en autosnelwegen en 7700 km fietspaden. AWV wil een veilige, vlotte en duurzame mobiliteit voor alle weggebruikers in Vlaanderen realiseren.

AWV beschikt over een 70-tal meetpunten op de Vlaamse autosnel- en gewestwegen, waarvoor het sinds vorig jaar voorspellingen van het KMI ontvangt.   AWV neemt strooibeslissingen op basis van hun zogenaamde GladheidMeetSysteem dat vanaf deze winterperiode dus ook de waarnemingen van de KMI-app zal gebruiken.

Cookies opgeslagen