Verwachtingen van pollen op de mobiele KMI app in een nieuw jasje

Mensen met stuifmeelallergie kunnen de geografische spreiding van het verwachte blootstellingsrisico aan pollen terugvinden op de KMI pagina over stuifmeelallergie en hooikoorts of via de mobiele app voor hun locatie naar keuze. De bloeiperiode van verschillende stuifmeelproducerende planten en bomen kunnen overlappen. Om dit beter in de verf te zetten vernieuwde het KMI de grafische afbeeldingen van het verwachte blootstellingsrisico aan pollen in de app.

Alle actieve pollensoorten die allergie kunnen veroorzaken in België verschijnen in de app. Het KMI voorziet voorspellingen voor stuifmeel van elzen, berken en grassen. Enkel voor deze pollensoorten geeft een kleurenschaal de sterkte van het risico op stuifmeelallergie aan. Deze kleurenschaal wordt ook gebruikt op de KMI pagina voor de 4-daagse verwachtingen voor alle plaatsen in België. Momenteel zijn de grassen volop in bloei waardoor er veel stuifmeel in de lucht is.

Het KMI werkt nauw samen met Sciensano om mensen te informeren over het blootstellingsrisico aan stuifmeel. Via de website AirAllergy lanceerde Sciensano recent een specifieke app die voor vijf locaties in België gedetailleerde polleninformatie aanbiedt in dezelfde kleurenschaal. Het bevat ook de geografische verwachtingen aan pollen aangemaakt door het KMI.

Cookies opgeslagen