Winterse start van de maand april

Donderdag 31 maart 2022 sneeuwde het nog eens in ons land, met een sneeuwdek tot 2,5 cm in Mont Rigi. Deze witte laag houdt echter niet lang stand en smelt al in de loop van de namiddag weg.

Beeld van de snowcam te Mont Rigi op woensdag 31 maart om 7u10 UTC (9u10 lokale tijd).

Beeld van de snowcam te Mont Rigi op woensdag 31 maart om 7u10 UTC (9u10 lokale tijd).

Actuele atmosferische situatie

Eind deze week drong koude lucht van polaire oorsprong West-Europa binnen. Deze koude luchtmassa stroomde op maandag 28 maart nog tussen Noorwegen en Groenland, maar bewoog langzaam aan naar het zuiden, en bereikte woensdag de Britse Eilanden. Momenteel trekt deze koude lucht ook over Frankrijk en de Benelux en zakt verder richting Spanje. Tegelijkertijd zakt een bel met zeer koude lucht (hoogtedepressie of koudeput) naar het zuiden. De temperaturen dalen er tot -35°C op zo’n 5 km hoogte.

Boven Centraal-Europa stroomt nog relatief zachte lucht. Op de grens tussen deze relatief zachte lucht en de koude lucht vanuit het noorden ontwikkelen er zich veel wolkenvelden en neerslag. Deze gestoorde lucht zal zich om de hoogtedepressie heen krullen. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend trekt een storing vanuit het noorden over ons land. De neerslag die dan valt in de koude lucht (met op 1500 meter hoogte temperaturen rond -6 of -7 graden), zal dat doen onder de vorm van natte sneeuw of sneeuw. Bovendien zal de vallende sneeuw die onderweg sublimeert of smelt, zorgen voor een verdere afkoeling van de onderste luchtlaag, waardoor de neerslag geleidelijk overgaat in droge sneeuw.

Als de neerslag wat intenser is en langer aanhoudt, kan het landschap wit worden en een sneeuwdek gevormd worden. In de vele streken kan er vrijdagochtend een sneeuwdek van enkele centimeters liggen. Plaatselijk kan er zelfs tot 5 cm of wat meer liggen, vooral langs de grens met Nederland in het noorden en in de Hoge Venen.

Kaart op basis van de ECMWF-modelvoorspellingen voor aanstaande vrijdag om 2u00 (0u00 UT), die het binnendringen van polaire koude lucht boven West-Europa laat zien (de kleuren zijn gekoppeld aan de temperatuur op 1500 m). De storing krult zich rond de Benelux (in het wit) en is de bron van de winterse neerslag.

Kaart op basis van de ECMWF-modelvoorspellingen voor aanstaande vrijdag om 2u00 (0u00 UT), die het binnendringen van polaire koude lucht boven West-Europa laat zien (de kleuren zijn gekoppeld aan de temperatuur op 1500 m). De storing krult zich rond de Benelux (in het wit) en is de bron van de winterse neerslag.

Een waarschuwing met code geel voor gladheid is geldig tot vrijdag 1 april 19u. Voorzichtigheid is geboden!

De meest markante sneeuwsituaties in april in het verleden

Deze situatie leent zich om terug te kijken naar momenten in het verleden waarop er in België sneeuw viel in april.

April is een typische lentemaand, maar soms laat de winter zich nog gelden in deze tijd van het jaar, met soms veel sneeuw. Omdat de temperaturen gemiddeld gezien steeds zachter worden in de loop van de maand, doen deze sneeuwsituaties zich meestal voor in het begin van de maand. Nochtans is sneeuw ook op het einde van de maand niet uitgesloten, maar dan vooral op het Ardens reliëf.

 • Een van de meest laattijdige sneeuwsituaties in de lente deed zich voor eind april 1903, met vooral in de Ardennen sneeuw. Op 25 april lag er 31 cm in Francorchamps, 40 cm in de Hoge Venen en 45 cm in Saint-Hubert. Enkele dagen eerder, op 17 april, lag er in Ukkel een sneeuwdek van 2 cm.

 • Op 8 april 1905 lag er 3,5 cm sneeuw in Ukkel en 5 cm in Gembloux.

 • Op 12 april 1913 sneeuwde het in een groot gedeelte van ons land. In Ukkel lag er 10 cm, een record voor dit station voor de maand april. In Hockai, langs de Hoge Venen, stoof de sneeuw door de wind met sneeuwophopingen van 15 tot lokaal 65 cm.

 • Op 12 april 1924 mat men 20 cm sneeuw in Tillet, nabij Sainte-Ode, en 10 cm in Chiny.

 • In 1935 lag er op 7 april 35 cm sneeuw in Drossart (nabij Baelen). De dag er voor lag er 3,5 cm in Ukkel.

 • In 1938, erg laat in de maand, namelijk op 30 april, lag er 1,5 cm sneeuw in Ukkel.

 • Op 7 april 1967 lag er 30 cm op de Botrange.

 • De winter van 1970 begon erg vroeg met veel vorst en sneeuw in november 1969. April 1970 kenmerkte zich met veel sneeuw. Er lag tot 30 cm sneeuw op de Botrange tussen 7 en 9 april. Tussen 1 en 15 april lag er in dit station steeds sneeuw.

 • De winter van 1974-1975 was één van de zachtste winters, maar werd gevolgd door een erg frisse en sneeuwrijke start van de lente. Op 5 april 1975 lag er 55 cm sneeuw op de Botrange. Dit is het hoogste gemeten sneeuwdek van dat winterhalfjaar. Tijdens de meteorologische winter van dat jaar lag er nooit meer dan 18 cm sneeuw in dit station.

 • Tijdens de erg lange winter van 1979 werd er op 6 april een sneeuwdek gemeten van 23 cm in Saint-Hubert en 22 cm in Mont-Rigi.

 • Het jaar daarop, in 1980, maakte de sneeuw veel indruk op 24 april, de dag van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik, waar een groot deel van het parcours in een ware sneeuwstorm werd gereden. Aan het einde van een wedstrijd die onder apocalyptische omstandigheden werd gereden, kwam Bernard Hinault, die een deel van de wedstrijd zelfs een bivakmuts droeg, als winnaar over de eindstreep in Luik met bevroren vingers, waardoor deze editie van de "doyenne" een legendarisch karakter kreeg.

 • Eind april 1985 viel zware sneeuwval op de toppen van de Ardennen en op 29 april werd 12 cm gemeten bij Saint-Hubert en tussen 20 en 25 cm op de toppen van de Hoge Venen.

 • Op 15 april 1999, werd een groot deel van Wallonië bedekt met sneeuw: 5 cm werd waargenomen in Bierset, 8 cm in Florennes, 15 cm in Elsenborn en 18 cm in Saint-Hubert.

 • Eind april 2016: op 27 en 28 april bereikte de sneeuw ongeveer 20 cm op de bergkammen van de Hoge Venen. En ook al waren de skipistes officieel gesloten, dat weerhield liefhebbers niet om nog een laatste ski-uitje te maken in de omgeving van de Botrange en Mont-Rigi waar de sneeuw nog van goede kwaliteit was.

Omgeving van de Mont-Rigi, eind april 2016. Bron: facebook « Les skieurs réunis des Hautes-Fagnes »

Omgeving van de Mont-Rigi, eind april 2016. Bron: facebook « Les skieurs réunis des Hautes-Fagnes »

 • Op 6 april 2021 bereikte de sneeuw een dikte van 6,5 cm in Ukkel en twee dagen later, op 8 april, werd 19 cm gemeten in Mont-Rigi.

Het wordt nu spannend afwachten wat april 2022 nog voor ons in petto heeft...

 

Cookies opgeslagen