Nieuws en info

Mist

Mist ontstaat op dezelfde manier als wolken en is niks anders dan waterdamp die condenseert tot zeer kleine waterdruppeltjes die in de atmosfeer zweven. We gebruiken deze term indien het horizontale zicht door waterdruppeltjes tot minder dan 1.000 m is teruggelopen. Van dichte mistbanken is pas sprake vanaf 200 of 300 m horizontaal zicht. Bij zeer dichte mist is het zicht beperkt tot 50 m of minder. De relatieve vochtigheid in mist bedraagt 100%.

Mist kan zich vormen door verschillende processen, maar veruit de belangrijkste oorzaak is afkoeling van het aardoppervlak. Wanneer de bodem door uitstraling 's nachts afkoelt, koelt ook de lucht erboven af en in bepaalde gevallen zal hierdoor de waterdamp condenseren waardoor mist ontstaat. We spreken van stralingsmist. Ook bij zeer laaghangende wolken kan het zicht aan de grond eveneens soms kleiner worden dan 1.000 m en spreken we eveneens van mist, maar in feite zijn dat dan gewoon zeer lage wolken die tot aan de grond reiken. Vooral in de Ardennen komt deze vorm van mist vaker voor dan in de andere streken van ons land.

De ideale omstandigheden voor mistvorming zijn:

• Een vrijwel heldere hemel
• Weinig wind
Vochtige lucht
• Een hogedrukgebied

Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is het aantal dagen met mist afgenomen. De oorzaak is de afname van de luchtvervuiling. Luchtvervuiling bestaat uit zeer kleine partikels die als condensatiekern dienen en het condensatieproces versnellen. In zuiverdere lucht gaat de mistvorming moeizamer.

Aanverwant begrip

Cookies opgeslagen