Nieuws en info

Motregen

Motregen is een neerslagvorm die bestaat uit fijne druppeltjes met een diameter van minder dan 0,5 mm. Grotere druppels worden beschouwd als regendruppels. De zichtbaarheid kan bij motregen teruglopen, zodat het nevelig of zelfs mistig kan worden. Motregen is niet altijd herkenbaar op een weerradar.

Motregendruppeltjes vallen meestal uit wolken die we stratus noemen. Stratuswolken zijn verticaal weinig ontwikkeld, zodat de druppeltjes bij hun val onvoldoende kunnen aangroeien. Bovendien bevatten deze lage wolken weinig of geen ijskristallen waardoor er geen grote neerslagelementen kunnen gevormd worden. Dit in tegenstelling tot de typische regenwolk nimbostratus die veel dikker is en ook bestaat uit een mengeling van druppels en ijskristallen.

Wanneer de temperaturen in de stratuswolken negatief zijn, zijn de druppels onderkoeld. In dat geval kan motregen aanvriezen op een bevroren ondergrond.

In een zogenaamde warme sector motregent het vaker. Vooral dan in de koude maanden als relatief zachte oceaanlucht vanuit het zuidwesten over het koudere continent stroomt.

Cookies opgeslagen