Nieuws en info

Stratus

Stratus is één van de tien wolkengeslachten. Deze grijze lage wolken hebben soms een zeer lage wolkenbasis. Wanneer stratuswolken de grond raken, hetgeen wel vaker gebeurt op het Ardens reliëf, spreken we van mist.

Stratus bestaat hoofdzakelijk uit druppeltjes, ook bij negatieve temperaturen. Dan zijn het onderkoelde druppeltjes (zie wolkenvorming). In sommige weersituaties kan er uit stratus motregen vallen, eventueel aanvriezend als de grond bevroren is. Pas wanneer de temperatuur in de wolken ver onder het vriespunt daalt, kunnen er ijskristalletjes ontstaan waaruit mogelijk motsneeuw valt.

Voor de vorming van stratuswolken zijn er verschillende scenario mogelijk, waarbij afkoeling telkens een grote rol speelt. Een eerste voorbeeld is bij de nachtelijke afkoeling van vochtige lucht, waarbij eventueel ook mist kan ontstaan bij weinig wind. Of wanneer er in de winter zeelucht van subtropische oorsprong stroomt over het koude Europese continent. Tenslotte kan stratus zich ook vormen uit een optrekkende mistlaag.

Omdat afkoeling zo belangrijk is, heeft stratus meer de neiging zich te vormen in de loop van de nacht en ’s ochtends. Dit is ook het geval bij mist. Wanneer de zon voldoende krachtig is, kan ze de stratuslaag overdag oplossen. In het koude seizoen lukt dit vaak niet en kan het dagenlang grijs blijven.

 

Altostratus

stratus

Aanverwante begrippen

Cookies opgeslagen