Onderzoeksdomeinen

Numerieke weersvoorspellingen

Het KMI gebruikt modelconfiguraties van het ALADIN Systeem.

Het ALADIN Systeem (of kortweg ALADIN) werd ontwikkeld binnen het Europese ALADIN consortium. Dit consortium bestaat uit 16 nationale meteorologische diensten. Iedere dienst draait één of meerdere versies van het ALADIN systeem om te voldoen aan de nationale behoeften. Daarnaast organiseert het ALADIN consortium de nodige kennisoverdracht zodat de nationale ALADIN teams kunnen bijdragen tot het hedendaags wetenschappelijk onderzoek naar de modellering van weer en klimaat.

Het ALADIN Systeem laat toe verschillende regionale modellen te configureren die aangepast zijn aan de noden van specifieke toepassingen. Daarbij gebruikt het KMI twee verschillende modelconfiguraties genaamd ALARO and AROME. Het ALARO model kan draaien met resoluties van 50 km tot 4 km. Momenteel test het KMI ook een implementatie van ALARO met een resolutie van 1.3 km. Het AROME model is ontwikkeld om specifiek te draaien met hoge resoluties (van 2.5 km tot ongeveer 1 km).

Weersvoorspellingen

ALADIN wordt gebruikt voor het maken van de dagelijkse weersvoorspellingen, onder andere door de voorspellers van het weerbureau van het KMI, maar ook voor specifiek aangepaste producten aan de noden van de eindgebruiker. Vooral bij waarschuwingen voor extreem weer zoals stormen, onweer, hittegolven en hevige sneeuwval bewijst ALADIN zijn nut.

Probabilistische voorspellingen

ALARO wordt gebruikt in het GLAMEPS probabilistisch weervoorspellingssysteem. De gegevens van GLAMEPS worden gebruikt als basis van het INDRA waarschuwingssysteem van KMI. Het KMI ontwikkelt momenteel een ensembleweersvoorspellingssysteem van hoge resolutie, genaamd RMI EPS, op basis van ALARO and AROME runs met een resolutie van 2.5 km. Op basis van RMI EPS kunnen kansen op een plaatsafhankelijke manier berekend worden voor specifieke meteorologische gebeurtenissen, zoals bij voorbeeld sneeuwval.

De voorspelde kans op sneeuwval met een hoeveelheid van meer dan 3 mm aan de hand van RMI EPS (geval 11/12/2017).

De voorspelde kans op sneeuwval met een hoeveelheid van meer dan 3 mm aan de hand van RMI EPS (geval 11/12/2017).

Cookies opgeslagen