Veelgestelde vragen

Kan de radar hagel detecteren?

Of een radar kan detecteren of neerslag al dan niet hagel is, hangt af van het type radar. Een conventionele radar met enkelvoudige polarisatie zoals deze van Wideumont of Zaventem detecteert regen, sneeuw en hagel, maar kan zelf het onderscheid tussen deze types neerslag niet maken. Een weerradar uitgerust met de dubbele-polarisatietechniek kan wel dit onderscheid maken, en kan hagel dus direct waarnemen.

Een weerradar scant de atmosfeer af op verschillende hoogtes. Dit laat toe om een driedimensionaal beeld te bekomen van de reflectiviteit. Hieruit kunnen verticale profielen worden gegenereerd, die de verticale verdeling van de neerslag tonen. Hieruit is het dan mogelijk om de hoogte te bepalen waarop neerslag zich vormt.

Deze driedimensionale beelden zijn bijzonder geschikt voor de analyse van onweerscellen. De intensiteit van een onweerscel is gekoppeld aan de verticale structuur ervan. Het al dan niet optreden van hagel is afhankelijk van de hoogte van het ontstaan van de neerslag. De analyse van verticale profielen laat dus toe om de kans te bepalen dat binnen een onweerscel hagel ontstaat. Elke 5 minuten wordt er voor de weerradars van Wideumont, Jabbeke en Zaventem een kaart aangemaakt in reële tijd waarop de kans op hagel staat afgebeeld.

Cookies opgeslagen