Uitzonderlijke gebeurtenissen

Mist

Datum Gebeurtenis
03-12-1930 Tijdens de eerste week van de maand december wordt de Maasvallei rond Luik, in het bijzonder in de buurt van Engis, overdekt met een dikke mist die te wijten is aan een hardnekkige temperatuursinversie en aan de ingeslotenheid van de vallei. Samen met deze mist veroorzaken zwaveloxiden en andere irriterende gassen (vooral fluoriden), uitgestoten door de plaatselijke industrie, voor ademhalingsmoeilijkheden bij meerdere duizenden personen en veroorzaken zelfs de dood van een zestigtal mensen. Deze episode leidde tot de eerste wetenschappelijke beschrijving van smog.
27-02-1996 Nabij Deinze ligt de mist mee aan de oorzaak van een reusachtige kettingbotsing waarbij meer dan 200 voertuigen betrokken zijn. Er vallen een tiental doden en talrijke gekwetsten.
29-01-1998 In de streek van Rekkem (Menen) is de mist, twee jaar na de kettingbotsing in Deinze, opnieuw mee de oorzaak van een zwaar ongeluk waarbij een honderdtal wagens betrokken zijn. Er vallen acht doden.
05-08-2002 Tijdens de dichte mist van deze ochtend gebeurde er een kettingbotsing op de E17 ter hoogte van Waasmunster. Hierbij vielen 2 doden.
03-12-2013 Terwijl er dichte mist hangt, gebeuren er op de A19 ter hoogte van Beselare (Zonnebeke) drie kettingbotsingen. Hierbij vallen er twee doden en meer dan zestig gewonden.
 

Cookies opgeslagen