Klimaat

Klimaatstreepjes voor Ukkel

Dit zijn de ‘warming stripes’ of klimaatstreepjes voor Ukkel. Elke verticale lijn in de klimaatstreepjes stemt overeen met één jaar, gaande van 1833 tot en met 2022. De kleur van elke lijn stemt overeen met de verandering in jaargemiddelde temperatuur in Ukkel t.o.v. de gemiddelde temperatuur voor de periode 1850-1900. Zo stemt blauw overeen met relatieve koude jaren en rood met relatieve warme jaren. Sinds het begin van de metingen in 1833 varieerde de jaargemiddelde temperatuur in Ukkel van 7 °C (1879) tot 12,2 °C (2020 en 2022). De opwarming is ook in Ukkel duidelijk zichtbaar: de klimaatstreepjes aan de rechterzijde tonen veel meer rode en warme jaren.

De klimaatstreepjes zijn een eenvoudige én doeltreffende manier om zowel de interjaarlijkse veranderingen als de opwarming van de aarde tijdens de voorbije eeuw te visualiseren en te benadrukken. Ze werden bedacht door klimaatwetenschapper Ed Hawkins. 

Via de website https://showyourstripes.info/ kan je de streepjescode voor tal van regio’s en landen wereldwijd bekijken, waaronder ook deze voor België.

Meer info kan je ook terugvinden in ons nieuwsbericht naar aanleiding van de #ShowYourStripes-dag.

Cookies opgeslagen