Over het KMI

Weersvoorspellingen

Weersvoorspellingen

Deze dienst is verantwoordelijk voor het afleveren van de weersvoorspellingen en de waarschuwingen. De voornaamste activiteiten worden hieronder uitgelegd.

De dienst levert meerdere malen per dag voorspellingen op zeer korte termijn (voor de volgende 3 uur), op korte termijn (6 tot 48 uur vooruit) en op middellange termijn (tot 14 dagen vooruit). Ze hebben betrekking op het Belgisch grondgebied (11 regios op het land en 2 maritieme gebieden) en, voor de middellange termijn, op Europa.

De voorspellingen zijn onder andere bestemd voor het grote publiek. Ze worden verspreid door media zoals radio, televisie, telefonie en internet. Verder zijn er meer specifieke gebruikers zoals de federale instanties, energiedistributeurs, de landbouwsector, organisatoren van openluchtevenementen onderzoeksinstellingen, de NMBS en diverse privéfirma's. De informatie wordt geleverd in de vorm van tekst, diagrammen, tabellen, beeldmateriaal en kaarten.

Dagelijks zijn er briefings met de presentatoren van de weerberichten. 

De dienst speelt een belangrijke rol bij het uitwerken van de noodplannen die door het crisiscentrum van de regering worden opgezet. De voorspellers leveren meteorologische ondersteuning in geval van een chemisch of nucleair ongeval in België of in het buitenland. Het weerbureau houdt zich ook bezig met waarschuwingen voor uitzonderlijke of potentieel gevaarlijke weerfenomenen zoals: felle rukwinden, overvloedige neerslag, onweer, winterse omstandigheden (sneeuw, ijzel, rijm), perioden met hitte of strenge vorst. Indien nodig worden specifieke waarschuwingen en stormberichten verspreid voor de scheepvaart.

Contactpersonen

Dr. Ir. David Dehenauw, Hoofd van de Wetenschappelijke Dienst Weersvoorspellingen en van de dienst OMS (Oceanografisch Meteorologisch Station)
Tel.: 02 / 373 06 53
E-mail : david.dehenauw[at]meteo.be

Dr. Fabian Debal, Hoofdmeteoroloog
Tel.: 02 / 373 06 44
E-mail : fabian.debal[at]meteo.be

Dr. Pascal Mailier, Verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van de weersvoorspellingen
Tel.: 02 / 790 39 66
E-mail: pascal.mailier[at]meteo.be

 

Top

Cookies opgeslagen