Over het KMI

Automatische weerstations

De complexe computermodellen voor numerieke weersvoorspellingen zijn gebaseerd op de analyse van grote hoeveelheden meteorologische waarnemingen. Deze omvatten in hoofdzaak waarnemingen bij de grond - van onder andere temperatuur, vochtigheid, luchtdruk, wind en neerslag - die in een wereldwijd netwerk van enkele duizenden stations (zogenaamde synoptische stations) verscheidene keren per dag uitgevoerd worden op vaste uren. Het uitvoeren en ter beschikking stellen van deze waarnemingen behoort tot de internationale verplichtingen van elke nationale meteorologische instelling zoals het KMI.

De weerstations van het KMI die deel uitmaken van dit netwerk zijn volledig geautomatiseerd. Hierdoor kunnen de metingen frequent gebeuren en worden menselijke fouten uitgesloten. Dit komt de algemene dienstverlening ten goede, wat volledig past in de visie van het KMI.

Daarnaast zijn al die weerstations uitgerust met een aantal sensoren voor bijkomende metingen, die toelaten om onderzoekingswerk te verrichten op het gebied van klimatologie, hydrologie en straling, en dit elke 10 minuten.

Het kaartje toont de ligging van de automatische weerstations van het KMI, de Meteowing (Luchtmacht) en Skeyes (burgerlijk luchtverkeer). Er is ook op aangeduid binnen welk gebied er nuttige informatie van de neerslag kan bekomen worden afkomstig van de weerradars in Jabbeke (KMI), Zaventem (Skeyes), Helchteren (VMM) en Wideumont (KMI).

Er wordt veel aandacht besteed aan het opbouwen van lange tijdreeksen die onder andere gebruikt worden in studies van het klimaat. Voor die toepassingen wordt - naast automatische weerstations - ook gebruik gemaakt van ongeveer 200 manuele stations waarbij waarnemers ter plaatse op vaste tijdstippen meteorologische gegevens inzamelen voor het KMI. In al die meetnetten zijn de continuïteit en de kwaliteit van de metingen essentieel; het zijn daarom ook beginselen waar het KMI prioritair aandacht aan besteedt.

Cookies opgeslagen