Structuur

Laboratorium voor Instrumentatie

De wetenschappelijke activiteiten van het KMI te Dourbes vereisen specifieke ontwikkelingen in instrumentatie. Het Geofysisch centrum heeft daarom een laboratorium voor het vervaardigen van prototypes en het ontwerpen en ontwikkelen van "op maat gesneden" meettoestellen die niet op de markt bestaan. Dit laboratorium heeft expertise in mechanica, elektronica, mechatronica en computerprogrammering, met een specifieke kennis van magnetische fenomenen en hun overweging in de meetautomatisering. Naast de behoeften van de wetenschappelijke activiteiten die worden uitgevoerd in Dourbes, brengt het KMI bepaalde meettoestellen op de markt.

Hieronder zijn enkele voorbeelden van meettoestellen die in Dourbes ontwikkeld werden en hun toepassingen te vinden (voor meer informatie, zie website van het Geofysisch centrum).

Autodif / Gyrodif

Dit meettoestel wordt gebruikt voor kalibratiemetingen in een magnetisch observatorium. Van alle toestellen die in een magnetisch observatorium nodig zijn, was dit instrument het moeilijkst om te automatiseren omdat deze robot bewegingen moet uitvoeren zonder een storend magnetisch veld te veroorzaken.

Autodif en Gyrodif bepalen op een verschillende manier het referentieazimut: Autodif werkt met een laser. Dit heeft een hoge nauwkeurigheid als voordeel, maar heeft als nadeel dat het afhankelijk is van de weersomstandigheden. Gyrodif werkt met een gyroscoop waarvan de nauwkeurigheid lager is dan die van de laser, maar dit instrument is dan wel weer ongevoelig voor de weersomstandigheden.

Het KMI heeft dit meettoestel op de markt gebracht en kan Australië, Denemarken (observatorium in Groenland), Japan, Oostenrijk, Spanje (Antarctisch observatorium) en Zuid-Korea tot zijn klantenkring rekenen. Dit instrument voldoet aan de operationele en wetenschappelijke eisen van de magnetische observatoria die erkend worden door de internationale gemeenschap (Intermagnet). Het KMI draagt dus bij aan de kwaliteitsverbetering van magnetische metingen over de hele wereld. Een technische beschrijving van dit meettoestel is hier in het Engels te vinden.

Dankzij dit toestel heeft het KMI ook het eerst volledig geautomatiseerd observatorium ontwikkeld.

Dit product voldoet ook aan de vereisten van industriële toepassingen. Een internationaal brevet werd ingediend om de economische valorisatie van deze technologie te kunnen volgen.

FLM4 / WIDIF

Dit instrument voert handmatige geomagnetische metingen (absolute metingen van de magnetische declinatie en inclinatie) uit, die vergelijkbaar zijn met deze van Autodif / Gyrodif. Het is een toestel voor op het terrein, dat gebruikt wordt door het KMI om de geomagnetische kaarten van België te actualiseren en om verschillende diensten aan luchthavens te kunnen verlenen.

FLM4 en WIDIF onderscheiden zich door hun functies: de FLM4 heeft meer autonomie, terwijl de draadloze WIDIF versie ergonomischer is. Een technische beschrijving van dit meettoestel is hier in het Engels te vinden.

Het KMI verkoopt ook dit instrument en heeft onder andere klanten in Pakistan, Portugal en Spanje.

Meetbank voor magnetische susceptibiliteit

Deze meetbank dient om de metingen van magnetische gevoeligheid van boorkernen te automatiseren. De magnetische gevoeligheid van materialen is een intrinsieke fysieke grootheid, gemeten op natuurlijke stalen (gesteenten, sedimenten) en synthetische stalen. Deze bank is ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van het Laboratorium voor omgevingsmagnetisme.

Contactpersoon

Ir. François Humbled (FR-NL), Groepsleider
Tel.: +32 (0)60 39 54 24
E-mail: fhumbled[at]meteo.be

Cookies opgeslagen