Buienlijn

Buien worden gevormd door convectie. Soms ontstaan er buien met weinig structuur die verspreid vallen over het land. Maar soms gaan de buien zich organiseren tot lijnvormige structuren en gebruiken we de algemene term buienlijn. De weerverschijnselen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Een buienlijn kan bestaan uit enkele onschuldige regenbuien die het weer op een bepaalde locatie slechts voor korte tijd bepalen. Maar sommige buienlijnen kunnen zeer actief zijn met plensbuien of onweer. Er zijn heel veel factoren die de hevigheid van buien bepalen. Berucht zijn de buien die ontstaan in een omgeving met een belangrijke windschering. Met windschering bedoelen we dat de wind met de hoogte sterk in kracht toeneemt en/of sterk van richting verandert.

Opdat buien zich in een lijnvorm gaan organiseren is er een optillingsmechanisme nodig: een koufront , een trog, een convergentielijn, het reliëf,....

 

Een smalle maar vrij hevige lijn met regenbuien trekt vanaf het noordwesten door ons land. De neerslag begint en eindigt in de meeste streken plots.

Een koufront heeft ons land verlaten via het zuidoosten. In de polaire lucht achter dit front komen diverse buienlijnen tot ontwikkeling (zie ook trog). Het lagedrukgebied bevindt zich boven Zuid-Scandinaviƫ zodat er een noordwestelijke stroming heerst boven onze streken.

 

Aanverwante begrippen

Neerslag (vormen)